Stoken in een open haard

Een open haard biedt warmte en gezelligheid. Om het goed te stoken, is het belangrijk dat er genoeg frisse lucht naar binnen kan. Ook is het nodig om dingen te vermijden die de luchtstroom verstoren. Als je deze dingen in balans brengt, ontstaat de magie van een open haard. Het vuur danst en geeft warmte. 

Ovengedroogd haardhout

Als een open haard eenmaal brandt, is het inderdaad een kwestie van haardhout op het vuur te leggen en het brandt verder. Maar het is essentieel dat het haardhout van goede kwaliteit is. Dit betekent dat het haardhout de juiste afmetingen heeft, een geschikt vochtigheidsniveau heeft en "schoon" is. Schoon haardhout is onbehandeld en bevat bijvoorbeeld geen verf- of lakresten. Om de kwaliteit van het haardhout te waarborgen, zijn de volgende punten belangrijk: 

  • Diameter tussen de 8 en 15 cm
  • Lengte 25-33 cm
  • Vochtigheidspercentage <20%
  • Schoon, ook vrij van ongedierte en schimmel

Ovengedroogd haardhout tips

Het aansteken van een open haard kan soms lastig zijn, vooral wanneer je begint met koud haardhout. Ook het brandend houden van de open haard kan uitdagend zijn. Als je hier meer informatie over wilt, kun je deze vinden via de onderstaande links.

Meteen door naar: